W dniu 10 listopada w naszej szkole obchodziliśmy wyjątkowe święto – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który stanowi jedną z głównych form międzynarodowej kampanii informacyjnej na rzecz promocji zdrowego żywienia. W naszej placówce już od wielu lat dzieci i młodzież realizują projekty dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, są to m.in. „Trzymaj formę” oraz „Żyj smacznie i zdrowo”. W ramach dzisiejszego święta miały miejsce liczne wydarzenia, których głównym celem jest propagowanie zdrowego odżywiania, kształtowanie postaw prozdrowotnych i nabywanie umiejętności kulinarnych. Były to:
– warsztaty kulinarne z szefem naszej szkolnej kuchni p. R. Kapustą podczas, których uczniowie przygotowywali zdrowe i ciepłe przekąski,
– warsztaty kulinarne w klasach 1-3 pod czujnym okiem wychowawców, podczas których uczniowie przyrządzali pyszne kanapki w ramach akcji „Śniadanie Daje Moc”. Starsi uczniowie w trakcie warsztatów śniadaniowych odwiedzali młodszych kolegów i przeprowadzali quiz wiedzy o zdrowym odżywianiu z nagrodami,
– spotkanie edukacyjne uczniów klas 4-8 z p. dietetyk E. Harmatą w ramach współpracy z MEDICOME,
– konkurs plastyczny na najciekawszy plakat promujący zdrowe odżywianie.
Każdy uczeń w tym dniu otrzymał pyszny owoc.
Joanna Piecha, Ewa Kaliciak