W poniedziałek 14 lutego uczniowie z kl.3 a w ramach zajęć prozdrowotnych przygotowywali samodzielnie smaczne, a przede wszystkim zdrowe sałatki owocowe i warzywne, według własnych upodobań. Warsztaty kulinarne poprzedziły zajęcia o zasadach zdrowego odżywiania, w szczególności roli warzyw i owoców w codziennej diecie. Po przypomnieniu przez nauczyciela zasad higieny i bezpieczeństwa, uczniowie z dużym zaangażowaniem przystąpili do działania. Praca przebiegała bardzo sprawnie i wkrótce sałatki były gotowe. Po uporządkowaniu miejsc pracy, umyciu rąk i przyborów rozpoczęto degustację. Własnoręcznie zrobiona sałatka bardzo smakowała wszystkim dzieciom. Przyrządzenie sałatki dało uczniom wiele satysfakcji, a jednocześnie uświadomiło, jak ważną rolę odgrywają owoce i warzywa w diecie człowieka.
Joanna Piecha